Skip to Content

Opstellingen

Het opstellingenwerk biedt op verhelderende wijze inzicht in menselijke systemen. Het kan gaan om familiesystemen, maar ook bijvoorbeeld teams, klassen, vriendengroepen zijn een systeem. Het doel van een opstelling is het zichtbaar maken van de onderliggende dynamiek in een systeem en helpt bij het verhelderen van een verstrikking (blokkade) in het systeem. Door zicht te krijgen op een verstrikking, zijn er direct concrete stappen mogelijk om een situatie te verbeteren. Hierdoor zal een systeem weer effectiever, en voor elk lid prettiger, functioneren.

Wat bied ik?

  • Individuele tafelopstellingen vanuit een eigen hulpvraag
  • Opstellingenmiddagen met representanten waar vraagstellers een opstelling kunnen doen vanuit een eigen vraag (toekomst)
  • Onderwijs-gerelateerde opstellingen om groepsdynamiek, teamdynamiek zichtbaar te maken.

Wat is een systeem?
Gedurende ons leven zijn we onderdeel van verschillende systemen. Een systeem kenmerkt zich door onderlinge afhankelijkheid, terwijl het systeem zelf uit losse individuen bestaat. Om je prettig te voelen binnen zo’n systeem gelden een aantal wetmatigheden.

Wetmatigheden
Zo is het van belang dat;
– Ieder individu een plek heeft en erkend wordt op die plek, er dus in feite bij hoort,
– De ordening klopt, een ouder zorgt voor zijn kind en niet andersom,
– De balans tussen geven en nemen klopt,
– De waarheid die zich toont gezien en aanvaard wordt.

Verstrikkingen
Wanneer deze wetmatigheden verstoort raken ontstaan er verstrikkingen. Die verstrikkingen kom je steeds tegen als iets waar je last van hebt, iets wat je moeilijk vindt en wat je belemmert. Een opstelling helpt om zicht te krijgen op verstrikkingen en van daaruit is het mogelijk om toe te werken naar verbetering.

Een opstelling kan gedaan worden op de volgende manieren:

Tafelopstelling
Dit is een opstelling met poppetjes, waarbij we op tafel het systeem neerzetten en ordenen terwijl we met elkaar in gesprek zijn over wat we zien in de opstelling.

Met grondankers
Dit is een opstelling waarbij we in een grotere ruimte personen uit het systeem m.b.v. grondankers een plek geven om te ervaren hoe de onderlinge verhoudingen zijn in het systeem en waarbij je als vraagsteller ook letterlijk je plek inneemt en ervaart hoe het is op die plek.

Met representanten
Dit is een opstelling waarbij we gebruik maken van andere personen die een lid uit het systeem kunnen representeren, een plek geven in de ruimte en informatie geven over dit lid. Representanten zijn in staat heel precies te verwoorden hoe het is op een bepaalde plek, hoe het daar voelt en wat ervoor nodig is om het systeem beter te laten functioneren.

“Maartje’s kracht zit hem vooral in haar empathische houding en woorden. Ze weet feilloos aan te voelen waar de energie begint te stromen of veranderen. Maartje’s zachte en rustgevende manier van zijn, werkte voor mij erg ondersteunend. Leuk is dat Maartje ook kan begeleiden in het nemen van een beslissing door middel van opstellen. Professioneel en persoonlijk, echt de uitdaging waard om op te stellen met Maartje de Wit! ” – Maja Oomen
Maartje hielp me om een traumatische ervaring een plek in mijn leven te geven. Ik wist niet wat ik me moest voorstellen van een familieopstelling…Ik was zenuwachtig. Het was mijn eerste keer en ze zorgde dat ik me op mijn gemak voelde. Nadat zij alles had uitgelegd voelde ik me vrij rustig en op een zachte en vertrouwelijke manier begon de sessie. Mijn angst was voorbij en ik ben heel blij met de resultaten. – Lerbis Ojeda